lauantai 28. tammikuuta 2012

Demosceneä ja kyborgeja

Päivityksiä aikatauluun: Paavo Niemisen "Alle 1k:n softasyntikka" on jo perjantai-iltana, lauantaille on lisätty screippaus- ja musiikkikompot sekä allaolevat uudet esitykset!
  • Pilvari nosfe Pirtola pitää katsauksen "Demoscenen tyylilajit ja niiden kehitys 80-luvulta nykypäivään" ja esittelee samalla parhaat palat eri tyylilajeista.
  • Kari A. Hintikka esittelee ihmisen ja koneen välistä taidetta. Taide, kyborgit ja /b/ samassa esityksessä. Avót!
Seuraavaksi:
  1. Osta lippu (konepaikka tai pelkkä ranneke): http://instanssi.org/2012/liput/
  2. Kutsu kavereita: https://www.facebook.com/events/281869421862634/
Instanssin kanssa yhteistyötä tekee nyt myös Musikantti!

perjantai 27. tammikuuta 2012

Effect Server - Ohjelmoitavat Valot 2.0

Effect Server eli Tehostepalvelin on jatkoa Instansseilla aikaisemmin nähdylle Valopalvelimelle.

Tehostepalvelimen tarkoitus on siis tarjota Instanssin kävijöille ohjelmointirajapinta partysalin valaistukseen ja mahdollisesti muihin salissa olevien tehosteiden hallintaan. Salin valaistuksena tulee toimimaan useita kymmeniä ledeillä toimivia RGB lamppuja.



Tehostepalvelimen rajapinta valoihin on yksinkertainen UDP-protokolla. Sen suunnittelussa on erityisesti pyritty ottamaan huomioon ohjelmoitavuuden yksinkertaisuus liikaa kuitenkaan rajoittamatta laajennettavuutta. Valojen ohjaukseen ei siis tarvita mitään kirjastoja vaan mikä tahansa ohjelmointikieli käy josta voidaan lähettää UDP-paketteja.

Tehostepalvelimen UDP-paketissa ensimmäinen tavu kuvaa aina speksin versiota, joka on tällä hetkellä aina numero yksi. Tämän jälkeen pakettiin voidaan liittää yksi tai useampi tehostekomento.

Tehostekomennon tavut menevät valoille seuraavasti

  1. Tehosteen tyyppi. Valoille tämä aina yksi
  2. Valon indeksi
  3. Valon tyyppi. Nolla RGB valoille
  4. Valon RED arvo 0-255
  5. Valon GREEN arvo 0-255
  6. Valon BLUE arvo 0-255
Eli paketti ensimmäisen valon muuttamiseksi punaiseksi ja toisen siniseksi olisi seuraavanlainen
Tämä muuntuu koodiksi Python-ohjelmointikielellä seuraavasti


Konstruktorilla valojen simulaattori löytyy osoitteesta http://192.168.1.145:8080/

maanantai 23. tammikuuta 2012

Konstruktori ensi perjantaina!

Konstruktori on ensi perjantaina 27.1.2012 Kortepohjan kerhotilassa Lillukassa, Jyväskylässä. Konstruktori on vapaamuotoinen Instanssin oheistapahtuma, jossa on inspiroiva ilmapiiri Instanssiin liittyvien projektien aloittamiseen.

Lillukkaan laitetaan tarjolle sähkö, verkko ja pöytätilaa ainakin parillekymmenelle koneelle. Sinne asennetaan myös pieni osa (n. 8 kpl) Instansseille tulevista ohjatuista valoista kokeiltavaksi. Valoilla ohjelmointiin opastaa Esa-Matti Suuronen, joka esittelee tarvittavia työkaluja valojen välkyttelyyn.

Instanssin avoin data -aiheiden pariin johdattelee Joel Lehtonen. Esityksessä tutustutaan tekniikoihin, joilla datan screippaus verkkopankista on mahdollista. Osuuspankki ja rajapinnat ovatkin sattumalta ajankohtainen aihe. :-)

Konstruktori ei maksa mitään, mutta konepaikasta kiinnostuneet kommentoikaas blogipostaukseen, että "olen staattinen". Tule paikalle kokeilemaan valoja, koodailemaan, keskustelemaan ja nauttimaan ennakkoon Instanssin tunnelmasta.

Huom! Instansseille tarvitset lipunkin. Hanki omasi nyt!

tiistai 17. tammikuuta 2012

Avoin data esillä Instansseilla

Niin sanottu avoin data on ollut hiljattain uutisissa ja tuntuu olevan nosteessa. Instansseilla on luvassa mielenkiintoinen katsaus avoimeen dataan. Esitykset (ajantasainen aikataulu sivuilla):
  • Antti Poikola: "Mitä on avoin data ja mitä Suomessa tapahtuu nyt?"
  • UUSI: Leo Lahti: "soRvi - avoimen datan työkalupakki R-kielelle"
  • UUSI: Jarno Liski: "Datajournalismia Jyväskylään!"

Instansseilla on kisasarjoissa myös screen scraping -kompo, jota voi valmistella ennen Instansseja tai aloittaa vasta Instansseilla. Vinkkejä dataksi ja työkaluksi voi kysyä allaolevista kanavista.

Sauli Korhonen pitämässä Konemusiikin alkeet -esitystä (Instanssi 2011)

Digiluovuus.fi totesi aiemmin, että avoin data edellyttää digitaalista luovuutta. Check. Odotettavissa on viikonlopun mittainen avoimen datan ja /b/:n hallitsematon törmäys, jonka jälkeen edes kaikkea julkishallinnon datasta johdettua ei voi esittää alaikäisille (koska Internet).


Seuraavaksi:
  1. Osta lippu (konepaikka tai pelkkä ranneke): http://instanssi.org/2012/liput/
  2. Kutsu kavereita: https://www.facebook.com/events/281869421862634/
Päivityksiä voit seurata mieltymysten mukaan Facebook-ryhmästä, Google+:sta, Twitteristä, blogin feedistä ja ircistä #instanssi @ IRCNet.

lauantai 7. tammikuuta 2012

Instanssi 2012 -sivusto julki

Tässäpä siis vuoden 2012 kunniaksi uusi nettisivu, ja vain n. 15min aikataulusta myöhässä! Lähestyvä deadline todellakin on paras kannustin. Mikäli sivustosta vielä löytyy ilmiselviä virheitä, kannattaa asiasta käydä mainitsemalla #instanssi-kanavalla IRCNetissä (kehittäjät arvostavat!). Vaikka sivun sisältö onkin pitkälti kunnossa, kannattaa silti huomata että muutoksia saattaa vielä tulla. Mikäli näin käy, tiedotamme asiasta ainakin täällä.

Ainakin nettisivun kehityksen kannalta hieman hitaanlaisen joulukuun jälkeen sekä sivujen että tapahtuman järjestely etenee taas kuin raiteilla. Eiköhän tästä vielä yksi digitaalisen kulttuurin tapahtuma kasaan raavita ;)

Koko Instanssi-tiimin puolesta kaikille mukavaa odotusta ja mielenkiintoista kevättä!

http://instanssi.org/2012/